Ingrediënten: Goed voor 14-16 éclairs

Water 150 gr

Volle Melk 150 gr

Suiker 5 gr

Zout 3,5 gr

Ongezouten boter 150 gr

Patentbloem 185 gr (gezeefd)

320 gr Eieren = 6 eieren

Bewerking:

Breng melk, water, suiker en boter aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg in een keer alle gezeefde bloem toe. Roer met een houten spatel tot je geen bloem meer ziet. Zet de pan weer op het vuur en blijf goed roeren ( ongeveer 3 minuten) Het deeg is goed als het loskomt van de kanten en er een klein vliesje op de bodem te zien is. Het deeg moet droog koken. Meestal is het goed net voordat de bodem begint aan te branden.

Giet het deeg over in een grote kom en roer even om de eerste warmte eruit te krijgen. Als het deeg 60 graden C is, voeg dan de eieren een voor een toe. Bij elk ei goed roeren tot het geheel een mooie bal is. Pas dan weer een ei toevoegen. Als het deeg goed is breng je het over in een spuitzak met grof kartel mondje 15 met 6 tanden en spuit banen van 12 cm lang en 2 cm breed op een matje of op bakpapier of op een licht ingevette bakplaat. Laat na het bakken de soezen op een rooster afkoelen. Tijdens het bakken de over de eerste 20 minuten zeker niet openen om instorten te voorkomen.

Tips:

als je alleen water gebruikt (300 gr) worden de soezen wat krokanter maar krijgen ze minder smaak. Maar ze zijn dan net zo goed.

in de laatste twee minuten van het bakken kun je de oven 15 seconden op een kleine kier zetten om de stoom eruit te laten. Drogen ze nog beter. Sommige ovens gaan uit, maar dan start je die gewoon weer op.

Temperatuur en tijd om te bakken: Even in je oven uitproberen. Bij mij:

Er kan slagroom in en bovenop slagroom met vers fruit. Een beetje poedersuiker erop om het mooi te maken. Stukje stroopwafel er op. Laat je fantasie de vrije loop. Natuurlijk is een mooie galzuur erop ook mooi om te zien en lekker:

Bewerking:

Knip de soes open en bestrijk hem met Crème patisserie en leg daar een enkele framboos op. Leg de bovenkant er weer op of leg de bovenkant onderste boven er op.

Creme Patisserie:

350 g Volle melk

2 Eigelen

75 gr Witte basterdsuiker

45 gr Custardpoeder

Vanillestokje

Werkwijze:

Zet de melk op een klein vuurtje met het opengesneden vanillestokje.

Doe eigelen en de basterdsuiker bij elkaar in een hoge beker en klop met een mixer, totdat het geheel – drie minuten – mooi wit is. Voeg drie eetlepels opgewarmde melk toe. Voeg de custardpoeder toe en mix nog een minuutje. Voeg 6 eetlepels van de – inmiddels van de wat warmere melk – toe. Ga verder met mixen. Zet de melk op een grotere pit en laat hem koken. Als de melk kookt, voeg alles toe en met de garde de melk roeren. Het geheel wordt dik en misschien korrelig. Blijf stevig met de garde roeren tot hij mooi smeuïg en glad is. De zijkant van de pan gaat net aanbranden.

Overbrengen naar een schaal en via de zeef daarin gieten. Onmiddellijk met een plasticje – plasticje tegen de pudding aanleggen – goed afdekken en in de koelkast plaatsen.

Als alles goed is afgekoeld in een hoge schaal overdoen en even mixen, totdat het mooi smeuïg is. 250 gr slagroom opkloppen en de helft onder de crème spatelen. Dat op de onderste helft van de soes puiten.

Bij het opdienen heb ik de soes op wat koekkruimels gelegd. Koekjes bakken of wat koekjes uit de koekjestrommel verkruimelen.

Hierboven heb ik aangegeven welk spuitmondje je kunt gebruiken, maar ook een ander spuitmondje kan.

De soes ziet er dan iets anders uit.

Mijn favorite: Met 10 tanden mondje 12