Bakster: Wanda

Koekjes bakken en versieren

Als we koekjes gaan bakken en versieren moeten we koekjes hebben en een mooie glanzende laag daarop. Geen glazuur, maar Icing en dan nog het liefst mooie glanzende Icing.

Het verschil tussen royal icing en glazuur

Laten we beginnen bij het verschil. Zowel voor royal icing als glazuur is het hoofdingrediënt poedersuiker. Het verschil zit ‘m in het vocht waarin je de poedersuiker oplost. Royal icing maak je met eiwit, glazuur met water of citroensap. In eerste instantie denk je misschien, ach wat maakt het uit maar eiwit of water/citroensap maakt echt een groot verschil. Eiwit droogt niet alleen sneller op dan water/citroensap, het droogt ook veel harder en strakker op. Royal icing geeft een hard en mooi vlak resultaat, glazuur blijft zachter en korreliger. Voor decoratiewerk dat lang mooi moet blijven is royal icing dus veel geschikter dan glazuur.

Recept 1 Royal icing voor koekjes:

 • ± 300 gr Poedersuiker of fijne suiker
 • ½ Eetlepel vers citroensap
 • 30 gr Gepasteuriseerd eiwit
 • of
 • 1½ Eetlepel meringuepoeder( eiwitpoeder)  en ± 35 gr koud water
 • 1 Theelepel Cream of Tartar of wijnsteenpoeder. Hoeft niet.

Of

Royal icing:

240 gr Eipoeder of Merinquepoeder

30-60 gr Water. Niet te koud

In recepten voor royal icing wordt vaak ook wat cream of tartar of wijnsteenzuur gebruikt. Beide poeders zijn zuur en zuur heeft de fijne eigenschap icing stabieler te maken. Icing heeft namelijk de neiging enigszins te scheiden als je het lang laat staan. Niet iedereen heeft deze poeders standaard in huis maar je kan het gelukkig heel makkelijk vervangen door wat citroensap.

Werkwijze: Royal icing voor Koekjes. Voor taart decoreren gebruik je dikkere icing

 1. Zeef de poedersuiker boven een kom om eventuele klontjes en suikerkristallen te verwijderen. Sla het zeven beslist niet over! Klontjes lossen nog wel op tijdens het maken van de icing. Kleine suikerkristalletjes echter niet en deze zullen onherroepelijk spuitjmondjes voor fijne lijntjes verstoppen. Heel vervelend om mee te werken dus sla het zeven van de poedersuiker echt nooit over. Schep nu eventueel de meringuepoeder erdoor en meng goed.
 2. Heb je een keukenmachine gebruik die dan met de klopper. De klopper heet De Bisschop. De draadgarde is niet geschikt omdat er in de icing dan te veel lucht wordt geklopt. Dan krijg je belletjes in je decoratie. Heb je geen keukenmachine maak de icing dan met de hand en eventueel in kleinere porties. Het mag ook met de handmixer, omdat het voor koekjes is. Dat blijft dun. De icing voor taart is daar veel te zwaar voor, je loopt echt het risico dat je handmixer doorbrandt.
 3. Zet de machine aan op de laagste stand, voeg de citroensap toe en daarna met kleine beetjes tegelijk het eiwit of water. De suiker zal eerst klonteren maar naarmate je meer eiwit of water toevoegt wordt het een stevige massa en tot slot een mooie dunne pasta. Klop de icing nog even door zodat er een mooie glans ontstaat. Doe de icing over in een kom of bakje, sluit luchtdicht af en bewaar tot gebruik in de koelkast.
 4. Is de royal icing te dun geworden? Voeg dan extra poedersuiker toe.
 5. Is de royal icing tijdens het bewaren te dik geworden of heb je een dunnere variant nodig? Voeg dan druppelsgewijs wat water toe.

Recept 2: mijn favoriete recept uit het koekjes boek:

Glacè  Icing om te vullen: Blinkt ; behoeft wat langere droogtijd. Is prachtig

454 gr Poedersuiker

90 gr Volle melk

126 gr Light Corn siroop

Theelepel smaak (Amandelsmaakje van de groot grutter) of likeurtje

Lijntjes trekken om de randjes:

120 gr Glacè Icing

56 gr Poedersuiker

Controle op consistentie van de Icing:

Snijdt met een mes door de icing. Als hij binnen 10 seconden weer helemaal glad is, is het goed. Binnen 7 seconden al glad; iets water erbij.

Droogtijd over het algemeen 12-14 uur.

Werkwijze:

Twee dagen te voren:

Bak koekjes:

recept voor goede , wat hardere brosse koekjes

100 gr Fijne suiker

200 gr Zachte boter op kamertemperatuur

3 gr Zout

300 gr Bloem; 150 gr Patentbloem vermengd met 150 gr Zeeuws bloem

1 Theelepel smaakje eventueel

Alle ingrediënten in een kom doen en dan met ijskoude handen tot een bal mengen. Een uur in de koelkast en uitrollen op 3 mm en dan uitsteken en bakken op 180 graden Celcius , gedurende 12 minuten. Als je de koekjes in de oven kunt optillen aan de rand met een mes, zijn ze prima.

Een dag van te voren:

Overdenk hoeveel icing je nodig hebt en hoeveel kleurtjes. Maak de icing en maak de icing voor de lijntjes en kleur alles. Doe ze in kleine potjes of bakjes en sluit ze goed af. Zet in de koelkast. Zorg ervoor dat je de kleur van de lijntje icing hetzelfde hebt als de vul Icing.

Op de dag zelf:

Koekjes voorzien van lijntjes om de randjes. 5 minuten laten drogen.

Dan vullen. Kun je doen met tuitje 2  met een plastic zak of met een zelf gevouwen cornetje.

Niet te veel vulling erop doen. Het loopt snel over.

Cornetje vouwen

Smakelijk